Draagmoederschap

placeholder

Draagmoederschap

Een draagmoeder is een vrouw die zwanger wordt van een kind met het doel het kind na de geboorte aan een ander (de wensouders) af te staan. Wensouders kunnen ervoor kiezen een draagmoeder te zoeken wanneer de wensmoeder zelf geen kinderen kan of wil krijgen. Bijvoorbeeld omdat er medische redenen zijn (een beschadigde of niet (goed) functionerende baarmoeder) of om andere persoonlijke redenen.

We onderscheiden zogeheten (traditioneel) laag- en (modern) hoogtechnologisch draagmoederschap. Bij traditioneel draagmoederschap is de draagmoeder de genetische moeder. Het zaad van de wensvader wordt dan met een speciaal spuitje (dat heet kunstmatige inseminatie) in de baarmoedermond van de draagmoeder ingebracht. Als de wensvader onvruchtbaar is, kan ervoor gekozen worden om donorzaad te insemineren. Bij hoogtechnologisch draagmoederschap wordt een IVF behandeling uitgevoerd, waarbij de eicellen van de wensmoeder in het laboratorium worden bevrucht met het zaad van de wensvader.

De keuze voor draagmoederschap heeft alles te maken met je visie op ouderschap, verantwoordelijkheid, zelfbeschikking en menselijke waardigheid.

Meer weten?

Veelgestelde vragen over Draagmoederschap