Embryoselectie

placeholder

Embryoselectie

Embryoselectie (pre-implantatie genetische diagnostiek, PGD) is een methode waarmee de geboorte van een kind met een ernstige genetische aandoening voorkómen kan worden. Embryoselectie wordt uitgevoerd bij echtparen die een sterk verhoogd risico hebben op een kind met een genetische aandoening, zoals taaislijmziekte, de ziekte van Huntington of een ernstige spierziekte.

Door middel van een ivf-behandeling worden embryo’s gecreëerd die vervolgens worden onderzocht op de aanwezigheid van de betreffende ziekte. Op basis hiervan wordt op de vierde of de vijfde dag na de bevruchting besloten welke embryo’s in aanmerking komen voor plaatsing in de baarmoeder. De overige embryo’s worden vernietigd. De kans op zwangerschap na terugplaatsing is ongeveer 25 procent.

Bij de NPV komen mensen met déze vragen over embryoselectie:

  • In mijn familie komt taaislijmziekte voor. Als ik kinderen krijg, kunnen die dat ook krijgen. Kunnen we dat voorkomen?
  • Wij hebben recent een kindje verloren dat een erfelijke ziekte had. Dit stelt ons voor moeilijke vragen bij een eventuele volgende zwangerschap. Kunnen jullie met ons meedenken?
  • Ik ben drager van een erfelijke ziekte. De kans is groot dat als ik zwanger wordt, ons kindje die ziekte ook zal krijgen. Een abortus vinden wij onbespreekbaar. Mogen we ook besluiten dat er geen kinderen komen?
  • Is in Nederland bij alle genetische afwijkingen embryoselectie mogelijk?

Als u met deze vragen bij de NPV komt, is jouw vraag en jouw situatie het uitgangspunt. De NPV wil je dan graag van dienst zijn. Wij beantwoorden helder je vragen zodat je de juiste informatie in handen hebt.

Daardoor:

  • Orden je in alle rust de vragen die er spelen
  • Zet je samen de verschillende mogelijkheden en afwegingen op een rijtje
  • Krijg je informatie vanuit Bijbels perspectief
  • Beschik je over handige adressen en/of voorbeelden

Op die manier kun je in alle rust en vertrouwen de juiste keuze maken!

 

De NPV is al dertig jaar de vraagbaak voor je ethische vragen over gezondheid en ziekte. Je kunt met je vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Wij beschikken over veel inhoudelijke informatie en een uitgebreid netwerk waarmee we je van dienst kunnen zijn. Tijdens kantooruren kun je bellen met ons spreekuur.

Meer weten?