Jonge mantelzorgers

placeholder

Jonge mantelzorgers

Een mantelzorger is iemand die langdurig en intensief zorgt voor een hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte naaste. Het werk wordt niet betaald en is ontstaan vanuit een persoonlijke (familie)band. Gelukkig is er de laatste tijd ook steeds meer aandacht voor jonge mantelzorgers.

Bij de NPV komen mensen met deze vragen over mantelzorg:

 • We maken ons zorgen over onze tante die in de war raakt en alle zorg weigert. Hoe zorgen we voor een veilige situatie?
 • Mijn moeder heeft een spierziekte maar ik kan haar niet altijd verzorgen, wat moet ik doen?

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers hebben weer andere vragen. Want naast de zorg die je voor je broertjes, zusjes, vader, moeder of misschien wel opa’s en oma’s hebt, moet je ook zelf nog van alles voor elkaar zien te krijgen. Je studie, vriendschappen en allerlei dingen die je voor het eerst moet doen.

 • Er wordt van mij verwacht dat ik zorgtaken overneem, maar mijn studie lijdt er onder
 • Ik moet altijd thuis zijn als mijn ouders weggaan vanwege mijn gehandicapte broertje/zusje
 • Waar is mijn eigen leven?
 • Ik sta altijd klaar voor een ander, maar wie is er voor mij?
 • Wie levert de mantelzorg als ik ga studeren, ik kan het niet aan een ander overlaten want niemand begrijpt wat mijn vader nodig heeft

Ben jij mantelzorger en heb je vragen of wil je gewoon eens praten? Neem contact op met de NPV, telefonisch via (0318) 54 78 88 of via de e-mail info@npvzorg.nl.

Bel gewoon even

Als jij eens wilt praten of als je antwoorden zoekt op heel praktische zaken willen wij jou graag van dienst zijn.

Wij hebben antwoorden en anders helpen we jou om de juiste antwoorden te vinden. Vaak lukt het ook om praktische hulp te bieden vanuit ons netwerk van vrijwilligers in heel het land.

Niemand verwacht van jou dat je bijvoorbeeld slechte cijfers haalt op school omdat je voor zieke familieleden moet zorgen. Dus bel of mail (0318) 54 78 88 of info@npvzorg.nl.

Bel gewoon even

Wat levert het op:

 • rust in de chaos: door te praten breng je overzicht in je situatie en gedachten
 • inzicht in mogelijkheden: doordat wij als buitenstaanders naar je situatie kijken zien we nieuwe mogelijkheden.
 • oplossingen: Door onze ervaring en kennis van wetten, regels en organisaties zien we vaak oplossingen die je zelf even over het hoofd gezien had.
 • visie: wij zijn een christelijke organisatie dus je kunt van ons verwachten dat we bij moeilijke onderwerpen kijken vanuit Bijbels perspectief

Zo kan je weer verder en anders bel je weer.

Hoe werkt het

Je bent nu op de website van Way of Life. De jongerenpagina van de NPV. Als je naar ons belt krijg je eerst de receptioniste aan de telefoon. Zij verbindt je door met één van onze medewerkers.

De NPV heeft een eigen Thuishulp. Ruim 2.400 vrijwilligers verlenen door het hele land thuishulp. Dat is meestal praktische hulp, zoals helpen met boodschappen, vervoer of gewoon een bezoekje brengen. Diverse afdelingen bieden ook terminale thuishulp aan voor mensen die in de laatste levensfase zijn gekomen.

Op al deze manieren proberen we jou als mantelzorger te ontlasten.

Meer weten?

We staan je graag te woord. Maar deze adressen kunnen je misschien ook helpen:

Mezzo
Mezzo is de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers. Op hun website kan je veel informatie vinden. Ze hebben ook een test waarmee je kunt kijken of je mantelzorger bent.

Mentor op school
Iedere school of opleiding heeft vertrouwenspersonen en mentoren. Je mag altijd naar hen toe gaan met je verhaal. Zij kunnen je verder helpen. En als jij duidelijk toestemming geeft mag je mentor of vertrouwenspersoon ook met ons bellen voor advies. Wie weet komen we een gastles geven over jouw onderwerp.

Gemeente
De gemeente waar je woont is verantwoordelijk voor de mantelzorgers. Via de website kan je met het zoekwoord ‘mantelzorg’ ook aan meer informatie komen.

Wayoflifemagazine

In ons jongerenmagazine staat een artikel met filmpje over jonge mantelzorgers.

Nog even ons nummer: (0318) 54 78 88 of info@npvzorg.nl

Lees ook eens over onze andere onderwerpen.

Meer weten?