Reanimatie

placeholder

Reanimatie

Reanimeren betekent letterlijk: weer tot leven wekken. In geval van een hartstilstand/ademstilstand wordt door middel van hartmassage en beademing geprobeerd de hartslag en de ademhaling weer op gang te brengen. Het gaat dus om een levensreddende handeling. Elk jaar worden 15.000 tot 16.000 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Op dit moment overleeft 10 tot 20 procent van de slachtoffers een hartstilstand.

Nieuw! brochure Reanimatie, wat is de juiste keuze

Bij de NPV komen mensen met déze vragen over reanimatie:

  • De arts wil mijn demente moeder niet meer reanimeren. Kan hij dat zomaar beslissen?
  • Mijn vader is oud en erg zwak. Ik vraag me af of reanimatie in zijn situatie nog zinvol is.
  • Het verpleeghuis waar mijn moeder verblijft heeft besloten om niet meer te reanimeren. Ik heb daar vragen over.
  • Hoe maak ik een niet-reanimerenbesluit kenbaar?

Als je met deze of andere vragen bij de NPV komt, is jouw vraag en jouw situatie het uitgangspunt. De NPV beantwoordt helder je vragen zodat je de juiste informatie in handen hebt. Ook kunnen wij je handvatten geven om in jouw situatie tot een goede keuze te komen, Juist daarom is het zinvol om met je vraag contact te zoeken met de NPV.

Daardoor krijg je:

  • Alle informatie op een rijtje
  • Ook informatie vanuit Bijbels perspectief
  • De beschikking over handige adressen en/of voorbeelden

Op die manier kun je in alle rust en vertrouwen de juiste keuze maken!

De NPV zet zich al dertig jaar in voor de zorg voor het leven. Vanuit christelijk patiëntenperspectief zijn wij dé vraagbaak voor je ethische vragen over gezondheid en ziekte. Je kunt met je vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Wij beschikken over veel inhoudelijke informatie en een uitgebreid netwerk waarmee we je van dienst kunnen zijn. Tijdens kantooruren kun je bellen met ons spreekuur. Heb je een zeer urgente vraag, dan kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week contact opnemen met het consultatiepunt.

Ook is de NPV uitgever van de NPV-Levenswensverklaring. Dit is een verklaring waarin je beschrijft hoe je behandeld wilt worden, als je in een situatie komt waardoor je dit zelf niet meer kunt aangeven.

Niet-reanimerenbesluit en de niet-reanimerenpenning
Op dit moment krijgt de NPV veel vragen over niet-reanimerenbesluiten en de niet-reanimerenpenning (NR-penning). Voor jou hebben wij de informatie op een rij gezet in het document NR-penning van de NVVE en alternatieven. Je kunt deze informatie hier downloaden.

Meer weten?

Er is veel informatie beschikbaar over reanimatie. Dit zijn voorbeelden van artikelen:

Wil je graag met iemand doorpraten over uw vragen over reanimatie? Bel dan naar het spreekuur van de NPV: (0318) 54 78 88. Heb je vragen over de niet-reanimeer-penning, bel dan naar het spreekuur van de Levenswensverklaring, iedere maandag, donderdag en vrijdag van 9.00-16.30 uur: (0318) 54 78 88. Wij staan je graag te woord!